Oedeemtherapie bij Leeuwis Fysiogroep

Onze specialist oedeemtherapie richten zich bij de behandeling van oedeem op de stimulatie van vochtafvoer. Dit doet de Oedeemtherapeut onder meer doormiddel van oefentherapie.

Wat is Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht. Oedeem oftewel lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen. Dit laatste komt vaker voor dan het eerste. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfsysteem. Dit systeem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan zijn of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfvocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfvaten niet goed functioneren.Bij Oedeemtherapie wordt de zwelling of abnormale ophopinging van vocht in het lichaam behandeld.

Wanneer Oedeemtherapie

Bij abnormale ophopingingen van vocht in het lichaam, bijvoorbeeld als gevolg van (borst)kanker, een borstoperatie, littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

Behandeling Oedeemtherapie

Tijdens uw eerste afspraak beginnen wij met een screening en vervolgens een intake. Tijdens dit onderzoek krijgt u een aantal vragen over verschillende aspecten van uw gezondheid. Op deze manier brengen wij uw klachten in kaart om een passend behandelplan op te stellen. Na dit onderzoek volgt een behandeling. Bij Oedeemtherapie richt de Oedeemfysiotherapeut zich op de stimulatie van vocht afvoer.Dit doet de Oedeemfysiotherapeut onder meer doormiddel van oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Hij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage, dit is een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de Oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.Vaak werkt de Oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten zoals oncologen of chirurgen.

Oedeemtherapeuten

U kunt rechtstreeks, zonder tussenkomst van een arts, een afspraak maken bij een van onze Oedeemtherapeuten in Apeldoorn. Maar ook via verwijzing van de huisarts of medische specialisten kunt u terecht bij onze Oedeemtherapeuten.

T.Nijentap.png Nijentap, T.
Oedeemtherapeut
 
Eglantierlaan 11 Apeldoorn
A_Joode.png Joode, A. de
Oedeemtherapeut
 
Eglantierlaan 11 Apeldoorn
C.Marsman.png Marsman, C.
Oedeemtherapeut
 
Eglantierlaan 11 Apeldoorn
P.Bakker.png Bakker, P.
Oedeemtherapeut
 
Linie 101 Apeldoorn