Kaakfysiotherapie bij Leeuwis Fysiogroep

Door de kaakchirurg, huisarts of tandarts kunt u worden doorverwezen naar de kaakfysiotherapeut in verband met kaakklachten. Mogelijk hebben uw klachten te maken met het kaakgewricht en/of met de spieren van het kauwstelsel. Uw klachten worden door de kaakfysiotherapeut geinventariseerd door middel van een onderzoek.

Aandoeningen van de kaak

Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. 
De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn:

  • pijn of vermoeidheid van de kauwspier;
  • het niet goed kunnen openen van de mond;
  • pijn rond het kaakgewricht (voor het oor);
  • knappende of krakende kaakgewrichten;
  • overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen;
  • abnormale slijtage van het gewricht.

Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Herkent u een of meerdere van deze symptomen, dan bestaat de kans dat u last heeft van kaakproblemen. De medische term voor kaakproblemen is temporo-mandibulaire dysfunctie, kortweg TMD genoemd. TMD is de verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel. Ruim 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van TMD.

Waardoor ontstaan Kaakproblemen

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, kauwgom kauwen, bijten op pennen of potloden of het met de tong persen tegen de tanden of het verhemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegden als 'je verbijten' en 'de kiezen op elkaar en doorgaan'. Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus), die verschoven kan zijn of die het gewicht kan blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

Wat is een Kaakfysiotherapeut?

Een geregistreerde kaakfysiotherapeut (de officiële naam is orofaciaal fysiotherapeut) is specialist op het gebied van TMD en problemen die daarmee te maken hebben. Deze fysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding gevolgd en is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Tandheelkunde (NVFT). De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren.

De kaakfysiotherapeutische behandeling

Tijdens uw eerste afspraak beginnen wij met een screening en vervolgens een intake. Tijdens dit onderzoek krijgt u een aantal vragen over verschillende aspecten van uw gezondheid. Op deze manier brengen wij uw klachten in kaart om de beste behandelmethode en professional in te zetten. Na dit onderzoek volgt een behandeling. Als er sprake is van kaakproblemen kan de kaakfysiotherapeut u zelf begeleiden. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de kaakfysiotherapeut u doorverwijzen naar een deskundige met wie hij samenwerkt.
Kaakproblemen zijn doorgaans goed op te lossen. De orofaciaal fysiotherapeut is de deskundige bij uitstek die u kan adviseren. De kaakfysiotherapeut analyseert aan de hand van vragenlijsten en een bewegingsonderzoek uw klachten. De kaakfysiotherapeutische behandeling bestaat onder andere uit instructies hoe u de mond goed kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijgt u oefeningen voor thuis. 

 

Kaakfysiotherapeut

U kunt bij ons rechtstreeks, zonder tussenkomst van een arts, een afspraak maken. Maar ook via verwijzing van de huisarts, medische specialisten

C.Marsman.png Corinne Marsman
Kaakfysiotherapeut
Bewegingswetenschapper 
Eglantierlaan 11 Apeldoorn