revalideren bij artrose

Verminder je pijn en verbeter je dagelijks functioneren

Artrose revalidatie Apeldoorn

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bijna 1,5  miljoen mensen in Nederland hebben artrose en komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Heup- en knieartrose zijn, naast handartrose, de meest voorkomende vormen van artrose in Nederland. Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen in en rond je gewricht. Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Fysiotherapie bij mensen met heup- of knieartrose is, in combinatie met voorlichting en advies, een belangrijke pijler in de behandeling van artrose. En kan zeer effectief zijn in het verbeteren van jouw fysiek functioneren, het verminderen van je pijn en daarmee de kwaliteit van je leven verbeteren. Onze artrose fysiotherapeuten zijn specifiek geschoold in het begeleiden en behandelen van artrose patiënten. Zij hebben ‘state of the art’  kennis van de aandoening en het verloop. Tevens nemen onze fysiotherapeuten deel aan een onderzoek (JIGSAW-E) van Erasmus MC en LUMC naar een model voor consultatie van artrose patiënten, en implementatie van kwaliteitsindicatoren voor de artrose zorg. Je kunt bij ons terecht met en zonder verwijzing van je arts voor fysiotherapie revalidatie bij Artrose in onze praktijk in de wijken De Maten, Osseveld en Zuidbroek.

Wat is artrose?

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Om te zorgen dat deze botten soepel langs elkaar heen glijden, zitten er op het uiteinde van de botten schokdempende laagjes kraakbeen. Het gewricht wordt bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag, ook wel synovium genoemd. Deze slijmvlieslaag produceert vocht (synoviaalvocht) dat werkt als smeermiddel. Bij artrose worden de lagen kraakbeen dunner, zachter en brokkeliger. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Als het kraakbeen volledig verdwijnt, schuiven de botten direct over elkaar. Het bot onder het kraakbeen wordt dikker en breder. Aan de randen van het gewricht vormen zich benige uitgroeisels: osteofyten. Deze osteofyten beperken soms de beweeglijkheid van je gewricht. In veel gewrichten met artrose is er ook een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Dit kan leiden tot pijn en lichte zwelling of warmte van het gewricht. De ernst van de ontsteking wisselt. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen de pezen om het gewricht pijn. Artrose kan je in 1 gewricht krijgen, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen. Ondanks veel onderzoek is onbekend wat de oorzaak van artrose is. Wel staat vast dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op het krijgen van artrose zoals erfelijkheid, geslacht en overgewicht.

Knie Artrose kraakbeen

Wanneer artrose revalidatie?

Voelen je gewrichten stijf aan? Doet het ook pijn wanneer je ze beweegt? Hebt je daardoor moeite met lopen? Je denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Het omgekeerde is waar! Het is juist extra belangrijk om te blijven bewegen wanneer je artrose hebt. Fysiotherapie bij heup- of knieartrose is, in combinatie met voorlichting/advies, een belangrijke pijler in de behandeling van artrose. En kan zeer effectief zijn in het verbeteren van je fysiek functioneren, het verminderen van je pijn en daarmee de kwaliteit van jouw leven verbeteren. Soms is educatie en beweegadvies om een gezondere leefstijl te ontwikkelen voldoende. Maar als je zelf niet in staat bent een gezondere leefstijl te ontwikkelen helpen wij je met ons Artrose revalidatieprogramma. Je wordt geïnformeerd over gezondheidseffecten van bewegen, specifiek met een aandoening als artrose. Ook de nadelen van bewegen worden besproken en deze proberen wij samen met jou om te buigen naar voordelen.

Minder gewrichtspijn en stijfheid

Wat is artrose revalidatie?

Tijdens de eerste afspraak wordt er een behandelplan opgesteld aan de hand van een screening en een intakegesprek. Tijdens dit onderzoek krijg je een aantal vragen over verschillende aspecten van je gezondheid. Op deze manier brengen wij je klachten precies in kaart om een passend behandelplan met jou op te stellen. Vervolgens bepaalt onze fysiotherapeut samen met jou de haalbare doelen. Hierna starten we het behandeltraject. Wij maken tijdens dit behandeltraject gebruik van de modernste trainings- en testapparatuur. Voor mensen met artrose hebben wij een speciaal revalidatieprogramma ontwikkeld. Tijdens ons revalidatieprogramma leer je op de juiste manier te bewegen. Door regelmatig te bewegen en de juiste oefeningen te doen, kunnen je gewrichten en spieren langer en beter functioneren. De pijn kan verminderen en je kunt langer mobiel blijven. Samengevat zorgt bewegen bij artrose voor de volgende voordelen: je krijgt meer kracht, je lenigheid verbetert, het vertrouwen in jouw lichaam neemt toe, je klachten worden minder hevig of treden minder snel op, je voorkomt vermoeidheid en verbetert het concentratievermogen, het risico op klachten door stress neemt af, bewegen gaat na verloop van tijd beter en gaat in het dagelijks leven passen. Deze activiteiten hebben gemeen dat ze je de balans leren herkennen tussen wat je aankunt en wat je doet. Op die manier werk je gericht aan een verbetering van je klachten en leer je omgaan met je beperkingen. Het revalidatieprogramma wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en individuele capaciteiten om actief te bewegen. Een aanvullend (online) programma stimuleert om ook buiten de contactmomenten in de fysiotherapiepraktijk actief te blijven. Je zult merken dat bewegen makkelijker gaat, wat vervolgens voordeel geeft in het dagelijks handelen. Samen met de fysiotherapeut wordt gezocht naar oplossingen en worden de juiste acties ondernomen om een actieve leefstijl te garanderen en te handhaven. Je kunt bij ons terecht met of zonder een verwijzing van je arts.

Wordt artrose revalidatie vergoed?

Vanaf 1 januari 2018 worden de eerste 12 behandelingen fysiotherapie revalidatie bij heup- en knie Artrose, gedurende een periode van 12 maanden, volledig vergoed uit de basisverzekering. Deze behandelingen vallen onder het wettelijke eigen risico. Wij helpen je  graag weer verder!Bij Leeuwis Fysiogroep gaan we voor kwaliteit. Je kunt bij ons terecht met of zonder verwijzing van je arts.

Dirk-Jan Veenhuis

Artrose Fysiotherapeut

Izaak van Hunnik

Artrose Fysiotherapeut

Marjo Sloot

Artrose Fysiotherapeut

Meer weten over artrose revalidatie?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.

Afspraak maken 

Je kan met of zonder verwijzing van je arts een afspraak maken. Bel ons maandag t/m vrijdag van 08:00 - 16:00 uur of gebruik ons afsprakenformulier. Wij bellen je altijd voor een bevestiging van je afspraak.

Afspraak afzeggen

Heb je een afspraak gemaakt maar ben je toch verhinderd? Dan willen wij je vragen om je afspraak 24 uur van tevoren telefonisch af te zeggen om anderen ook snel te kunnen helpen. Lukt dit niet en heb je een geldige reden, dan brengen wij de gereserveerde tijd niet in rekening. Bel ons ma t/m vr van 08:00 - 16:00 uur.

Naam  
E-mail  
Telefoon  
Behandeling  
Locatie  
Opmerking